Kellarin ovet ja hyllyt Kellarin rakentaminen Kellarin hinta Kellarimallit, kellarin koko Kellarin paikka, ilmanvaihto ym. Etusivulle Maasaunat, savusaunat, tavalliset saunat Tarjouksia ym. Asiakkaiden lähettämiä kuvia holvikellareista Tilaa esite Osoiteet ja puhelinnumerot Reseptejä säilöntään ja  ruokaohjeita kellarin antimista











 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Rahtitie 2
27510 EURA
Puh. (02) 826 0700
info@jrholvikellari.fi


- reseptit - juurekset - kasvikset -maakellari - hillokellari -

SÄILÖ KELLARIN KÄTKÖSSÄ TAI KOKKAA KELLARIN ANTIMISTA

Puolukka-omenapikkelsi

Kesäinen chutney
Paprikarelissi
Kiinteä kurkkusalaatti
Sienipikkelsi
Säilötyt vihannekset
Aprikoosichutney
Kasvispikkelsi

Paahdettuja porkkanoita chili-kaneliöljyssä
Vuohenjuustolla gratinoitu punajuurikeitto

PUOLUKKA-OMENAPIKKELSI

200 g (3 ½ dl) puolukoita
1 omena suikaleina
1 porkkana kuorimaveitsellä lastuiksi vuoltuna
1 pieni sipuli silputtuna
¾ dl viinietikkaa
½ tl musta- tai valkopippuria rouhittuna
¼ tl punaista chilirouhetta
¼ tl suolaa
1 dl Dansukker Hillo-marmeladisokeria

Mittaa aineet kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–10 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Jäähdytä vartti, sekoita välillä. Tölkitä. Säilytä viileässä. Nauti grillatun, mausteisen porsaanfileen tai riistan kanssa.

 

KESÄINEN CHUTNEY

500 g kirsikoita
500 g tomaatteja
2 keltasipulia
1 valkosipuli tai 3–4 valkosipulinkynttä
puolikas punainen chili
1 1/4 dl balsamiviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 paketti (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria

Huuhtele kirsikat ja poista kivet. Kalttaa, kuori ja kuutioi tomaatit. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Huuhtele chili ja poista siemenet. Hienonna chili tai suikaloi se ohuiksi suikaleiksi. Pane kaikki ainekset hillo-marmeladisokeria lukuun ottamatta kattilaan ja keitä sekoittaen 15 minuuttia. Lisää hillo-marmeladisokeri ja keitä vielä 5 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja kuori vaahto huolellisesti. Kaada chutney lämpimiin, hyvin pestyihin tölkkeihin. Sulje tölkit. Säilytä viileässä.

PAPRIKARELISSI

3 punaista paprikaa
3 keltaista paprikaa
3 vihreää paprikaa
500 g tomaatteja
300 g salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
2 dl valkoviinietikkaa
2–3 rkl Colman’s-sinappijauhetta
1 rkl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl chilijauhetta
1 paketti (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria

Huuhtele paprikat ja poista siemenet. Leikkaa paprikat pieniksi kuutioiksi. Kalttaa, kuori ja kuutioi tomaatit. Kuori ja kuutioi sipuli. Hienonna tai raasta valkosipuli. Kuumenna öljy padassa ja kuullota vihanneksia, kunnes ne ovat pehmenneet mutta eivät ruskistuneet. Lisää muut ainekset ja anna kiehua 3–4 minuuttia. Kaada relissi lämpimiin, hyvin pestyihin tölkkeihin. Sulje tölkit. Säilytä viileässä.

 

KIINTEÄ KURKKUSALAATTI

5 kg avomaankurkkuja
1 kg sipulia
2-3 värikästä paprikaa
1 dl tillisilppua
4 dl etikkaa
1/2 dl merisuolaa
1 kg Dansukker Hillosokeria

Kurkut, sipulit, paprikat ja tillit silputaan. Silppu kuumennetaan etikka-suolaliemessä. Lisätään hillosokeri ja keitetään seosta noin 10 minuuttia. Purkitetaan puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin.

 


SIENIPIKKELSI

700 g sieniä (esim. siitakkeita, herkkusieniä tai metsäsieniä)
1 rkl piparjuurilastuja
1 dl vettä
1 dl etikkaa
1 tl suolaa
1 tl kokonaisia valkopippureita
1 dl Dansukker Hillo-marmeladisokeria
2 dl ohuita purjoviipaleita

Puhdista ja paloittele sienet. Keitä vedestä, etikasta, piparjuurilastuista ja mausteista liemi. Lisää sienet ja hillo-marmeladisokeri ja jatka keittämistä 5–10 minuuttia. Lisää purjoviipaleet keittämisen loppuvaiheessa. Jäähdytä vartti ja purkita. Pikkelsi on parhaimmillaan muutaman päivän jääkaappisäilytyksen jälkeen.

 


SÄILÖTYT VIHANNEKSET


1 vihreä kesäkurpitsa
1 keltainen kesäkurpitsa
250 g pieniä sipuleita
1 valkosipuli
500 g cocktailtomaatteja
4 timjaminoksaa
puolikas punainen chili

Liemi
3 dl Dansukker Taloussokeria
2 dl etikkaa
2 dl vettä
4 laakerinlehteä
3/4 dl keltaisia sinapinsiemeniä
1 rkl kokonaisia maustepippureita

Huuhtele ja viipaloi kesäkurpitsat. Kuori sipulit ja valkosipuli. Lohko valkosipuli. Huuhtele tomaatit ja poista kannat. Riko tomaattien kuori haarukalla tai raastimella. Huuhtele timjaminoksat ja chili. Poista chilin siemenet ja leikkaa chili ohuiksi suikaleiksi. Pane vihannekset kerroksittain lämpimiin, hyvin pestyihin tölkkeihin. Lisää timjaminoksat ja chili. Kiehauta kaikki liemen ainekset ja kaada liemi tölkkeihin. Sulje tölkit. Anna vetäytyä viikko ennen tarjoilua.

 

APRIKOOSICHUTNEY

1 kg huuhdottuja aprikooseja, joista kivi poistettu
n. 1/2 dl vettä
1/2 kg Dansukker Hillosokeria
1/2 dl limetin mehua
2–3 tl limetin kuorisuikaleita
pala raastettua inkivääriä
1/2–1 chilipalko suikaleina (ei siemeniä)

Huuhdo aprikoosit. Puolita ne ja poista samalla kivi. Leikkaa aprikoosin puolikkaat kahtia, jos ne ovat isoja. Kaada aprikoosit ja vesitilkka paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon hillosokeri ja hetken kuluttua inkivääriraaste, chilisuikaleet, limemehu ja kuorisuikaleet. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes aprikoosit ovat pehmenneet, mutta edelleen osittain palasina. Anna jäähtyä jonkin aikaa ennen purkittamista pieniin kuumiin tölkkeihin.

Aprikoosichutneyn maku tulee täyteläisemmäksi, kun se saa olla kylmässä ainakin muutaman viikon.

Aprikoosichutney maistuu grilliruokien lisäkkeenä, erityisen hyvin broilerin ja kalkkunan kera. Sitä voi levittää myös esim. paahto- tai muulle leivälle. Aprikoosichutney leikkeleleivän pinnalla saa esim. kalkkuna- ja broilerileikkeleet maistumaan entistä paremmilta.

Kaikki edellä olevat reseptit, lähde ja kuvat: Suomen Sokeri Oy / Dansukker


KASVISPIKKELSI

3 porkkanaa
2 paprikaa
3 sipulia
200 g kirsikkatomaatteja

ETIKKALIEMI
1 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1 tl sinapinsiemeniä
5 valkopippuria

Leikkaa porkkanat pitkulaisiksi lohkoiksi, paprikat suikaleiksi ja sipulit renkaiksi. Sekoita etikkaliemen ainekset kattilassa ja kuumenna liemi kiehuvaksi. Nostele liemeen ensin porkkanalohkot, sitten paprikasuikaleet ja lopuksi sipulirenkaat ja kirsikkatomaatit. Kuumenna kolme minuuttia ja nostele ainekset kuumiin puhtaisiin lasitölkkeihin. Sulje tölkit kansilla ja anna vetäytyä viileässä vähintään pari päivää. (Lähde: Aarre-lehti)

 

RUOKAOHJEITA:

PAAHDETTUJA PORKKANOITA CHILI-KANELIÖLJYSSÄ
(4 annosta)
Sopii esim. lihapadan seuralaiseksi

6-8 (1 kg) isoa porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
4 rkl öljyä
1 kanelitanko
1/2 tl chilirouhetta
1 tl suolaa
2 tl juoksevaa hunajaa

Kuori porkkanat, halkaise ja leikkaa edelleen reilun kokoisiksi tikuiksi. Levitä porkkanat uunivuokaan leivinpaperin päälle. Kuori ja viipaloi valkosipulin kynnet. Lisää vuokaan. Valuta päälle öljyä. Mausta kanelitangolla, chilirouheella suolalla ja hunajalla. hiero öljyä ja mausteita porkkanoiden pintaan ja levitä porkkanat vuokaan niin, että ne ovat mahdollismman vähän päällekkäin. Paahda 225-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmeitä ja aavistuksen ruskeita. (Lähde: Aarre-lehti, Suvi Rüster)

 

VUOHENJUUSTOLLA GRATINOITU PUNAJUURIKEITTO
(4 annosta)

1 kg punajuuria
2 jauhoista perunaa
3 rkl öljyä
1 rkl balsamicoa
2 tl Provencen yrttimaustesekoitusta
1/2 tl suolaa
8 dl voimakasta kasvis- tai lihalientä
2 dl kermaa

LISÄKSI
100 g vuohenmaitojuustoa

Kuori ja kuutioi punajuuret ja perunat. Levitä juurekset uunipellille leivinpaperin päälle. valuta päälle öljyä ja balsamicoa. Ripottele pinnalle yrttimaustesekoitusta ja suolaa.- Paahda 225-asteisessa uunissa noin 45 minuuttiia, kunnes punajuuret ja perunat ovat pehmeitä. Kaada juurekset liemineen kattilaan. Lisää päälle puolet kasvisliemestä sekä kerma. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna kiehuvaksi. Nostele keittoa uunin kestäville lautasille. Viipaloi vuohenmaitojuusto ja nosta punajuurikeiton pinnalle. Gratinoi 250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla 3-5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut hieman reunoilta. Tarjoa tuoreen leivän kanssa. (Lähde: Aarre-lehti, Suvi Rüster)

 

© JR-Holvikellari / 2012