Etusivulle Kellarin paikka, ilmanvaihto ym. Kellarimallit, kellarin koko Kellarin hinta Kellarin rakentaminen Kellarin ovet ja hyllyt Maasaunat, savusaunat, tavalliset saunat Tarjouksia ym. Asiakkaiden lähettämiä kuvia holvikellareista Tilaa esite Osoiteet ja puhelinnumerot Reseptejä säilöntään ja  ruokaohjeita kellarin antimista

Rahtitie 2
27510 EURA
Puh. 050 3425234
info@jrholvikellari.fi


- Maakellarit - Juureskellarit - Perunakellari- Viinikellarit -

HUOMIOITAVAA SUUNNITELTAESSA MAAKELLARIA

viinikellari

Maakellarin paikan valinta
Kellarin lattia
Ilmanvaihto
Kellarin kosteus
Rakennusluvan tarve
Hengittävyys


MAAKELLARIN PAIKAN VALINTA


Paras paikka maakellarille kesäkäyttöä ajatellen on varjoinen pohjoisenpuolinen rinne. Mikäli kellarin oviaukko joudutaan sijoittamaan esim. etelään, voidaan oviaukko varjostaa mm. suojakasvillisuudella tai Holvikellareissa lisäämällä pituutta terassiosuuteen. Ilmansuunta ei ole kuitenkaan tärkein kriteeri kellarin paikkaa valittaessa. Paikan valinnassa on huomioitava myös mm. kellarin käyttömukavuus.
Kellari voidaan aivan hyvin rakentaa myös tasamaalle. Tällöin kellari pyritään sijoittamaan mahdollisimman paljon maan pinnan alapuolelle. Kaikissa olosuhteissa on tärkeää taata salaojien varma toimivuus.


MAAKELLARIN LATTIA

Lattia on maakellarin toiminnan kannalta tärkeä rakennusosa. Lattia ja seinien alaosat
muodostavat kellarin "lämpö- ja kylmäpatterin" sekä ilmankostuttimen. Varsinaista kellarin lattiaa ei näin ollen saa kosteus- eikä lämpöeristää. Tuulikaapin lattia sitä vastoin lämpöeristetään. Kellarin lattiamateriaalina voidaan käyttää esim. poltettuja tiiliä tai ns. maalattiaa. Maalattia ei puhtaanapidon kannalta ole paras mahdollinen ratkaisu. tiililattia on hyvä ja suositeltava vaihtoehto. Tiilet ladotaan ohuen tasahiekkakerroksen varaan ja tiilien väliset saumat täytetään asennushiekalla.
Normaalisti ei maakellarissa suositella käytettäväksi valettua betonilattiaa, koska kellarista saattaa tulla liian kuiva. Tarvittaessa JR-Holvikellareissa voidaan ainutlaatuisen hengittävän seinärakenteen ansiosta käyttää ohutta (noin 4cm), valettua, puuhierrettyä betonilattiaa. Kaksiosaisissa JR-Holvikellareissa (puutarhuri, kotiviini) betonilattia tehdään siinä tilassa, mikä on tarkoitettu mehujen, hillojen yms. säilyttämiseen.


ILMANVAIHTO

Maakellarissa käytetään yleisimmin ns. painovoimaista eli luonnollista ilmanvaihtoa. Tuloilma otetaan maan alla olevan tuloilmaputken (pituus 3-10m) kautta. Näin saadaan tuleva ilma talvella lämpenemään ja kesällä viilenemään. Lämpöeristetty poistoputki asennetaan JR-Holvikellarin asennusohjeen mukaisesti. Alkusyksystä maakellari on lämmin ja kellaria viilennetään tuulettamalla sitä öisin ovea auki pitämällä. Kun tuotteita tuodaan varastoon, jatketaan tuuletusta ilmanvaihtoaukkojen kautta. Pakkasen tultua, ilmanvaihtoa pienennetään.
Talvella kovalla pakkasella ilmanvaihto suljetaan kokonaan, mikäli kellarissa ei ole lämmityspatteria.


KELLARIN LÄMPÖTILA JA KOSTEUS

Maakellarissa normaalisti säilytettävien tuotteiden ihannesäilytys lämpötila vaihtelee n. 0...+5 asteen ja suhteelinen kosteus n. 75...95% välillä.
Kaikkien tuotteiden vaatimia ihannesäilytysolosuhteita ei tietysti maakellarissakaan voida saada aikaan, mutta toimiva maakellari on hyvä säilytysratkaisu varsin monelle tuotteelle. Lämpötilan arvioiminen on kellarissa hyvin vaikeaa ja siksi maakellari on varustettava lämpömittarilla, jotta voidaan tarvittaessa ryhtyä tuotteiden säilyvyyttä parantaviin toimepiteisiin (tuuletus, ilmanvaihto, mahdollinen lisälämmitys).


RAKENNUSLUVAN TARVE

Nykyisin kellarin rakentamiseen vaaditaan ns. toimenpidelupa. Luvan tarve kannattaa selvittää ennen rakentamisen aloittamista paikalliselta rakennustarkastajalta.


HENGITTÄVYYS

JR-Holvikellarin holvikaari- ja maakellariharkko on kehitetty erityisesti kellarin rakennusmateriaaleiksi. Harkot ovat hengittävää materiaalia. Ne läpäisevät maan lämpöä ja kosteutta. Hengittävyyden ansiosta rakenteiden pintaan ei muodostu haitallista vesihelmeilyä, kuten esimerkiksi valettuun betonirakenteeseen.

© JR-Holvikellari / 2012