Maakellarin rakennuspaikka
ja yleistä maakellarista

Huomioitavaa maakellarin suunnittelussa

Jotta maakellari olisi mahdollisimman toimiva, tulee suunnitteluvaiheesa huomioida mm. ilmansuunta ja käyttömukavuus.


Maakellarin rakennuspaikka

Paras paikka maakellarille kesäkäyttöä ajatellen on varjoinen pohjoisen puoleinen rinne. Mikäli kellarin oviaukko joudutaan sijojttamaan esim. etelään, voidaan oviaukko varjostaa mm. suojakasvillisuudella, tai Holvikellareissa lisäämällä pituutta terassiosuuteen. Ilmansuunta ei ole kuitenkaan tärkein kriteeri kellarin paikkaa valittaessa. Paikan valinnassa on huomioitava myös mm. kellarin käyttömukavuus.
Maakellarin rakennuspaikka voi olla myös tasamaa. Tällöin kellari pyritään sijoittamaan mahdollisimman paljon maan pinnan alapuolelle. Kaikissa olosuhteissa on tärkeää taata salaojien varma toimivuus.

Maakellarin ilmanvaihto

Maakellarissa käytetään yleisimmin ns. painovoimaista eli luonnollista ilmanvaihtoa. Tuloilma otetaan maan alla olevan tuloilmaputken kautta. Näin saadaan tuleva ilma talvella lämpenemään ja kesällä viilenemään.

Lämpöeristetty poistoputki asennetaan JR-Holvikellarin asennusohjeen mukaisesti. Tuloilmaa säädetään vuodenaikojen ja sääolosuhteiden mukaan.

Maakellarin rakennuslupa

Nykyisin kellarin rakentamiseen vaaditaan useimmiten ns. toimenpidelupa.

Luvan tarve kannattaa selvittää ennen rakentamisen aloittamista paikalliselta rakennustarkastajalta.

Maakellarin lattia

Lattia on maakellarin toiminnan kannalta tärkeä rakennusosa. Lattia ja seinien alaosat muodostavat kellarin ”lämpö- ja kylmäpatterin” sekä ilman kostuttimen. Varsinaista kellarin lattiaa ei näinollen saa kosteus- eikä lämpöeristää. Tuulikaapin lattia lämpöeristetään. Kellarin lattiamateriaalina voidaan käyttää esim. poltettuja tiiliä tai ns. maalattiaa. Tarvittaessa JR-Holvikellareissa voidaan ainutlaatuisen hengittävän seinärakenteen ansiosta käyttää ohutta valettua betonilattiaa. Kaksiosaisissa JR-Holvikellareissa betonilattia tehdään siinä tilassa, mikä on tarkoitettu mehujen, hillojen yms. säilyttämiseen.

Maakellarin lämpötila ja kosteus

Maakellarissa normaalisti säilytettävien tuotteiden ihannesäilytys lämpötila vaihtelee n. 0…+5 asteen ja suhteelinen kosteus n. 75…95% välillä. Maakellari on hyvä säilytysratkaisu varsin monelle tuotteelle.

Maakellari on on hyvä varustaa lämpömittarilla, jotta voidaan tarvittaessa ryhtyä tuotteiden säilyvyyttä parantaviin toimepiteisiin (tuuletus, ilmanvaihto, mahdollinen lisälämmitys).

Maakellarin hengittävyys

JR-Holvikellarin harkko on kehitetty erityisesti kellarin rakennusmateriaaleiksi, joka hengittää. Rakenne läpäisee maan lämpöä ja kosteutta. Hengittävyyden ansiosta rakenteiden pintaan ei muodostu haitallista vesihelmeilyä, kuten esimerkiksi valettuun betonirakenteeseen.

Maakellarista on moneen säilytykseen

Juuresten lisäksi maakellarin olosuhteissa viihtyvät monet kasvit
Juureksille ja säilykkeille

Ensisijaisesti maakellari tarjoaa ihanteelliset olosuhteet juureksille, mehuile ja hilloille, sekä muille säilykkeille.

Varastoi suojaan pakkaselta

Maakellarissa lämpötilaa pysyy plussan puolella kylmilläkin pakkasilla. Maakellaria voi siis käyttää väliaiakaisena varastona monipuolisesti.

Elintarvikkeet ja tarjoilut

Maakellari on myös oiva jääkapin jatke, kun esimerkiksi kesäjuhlien tarjottaville tarvitaan viileää säilytystilaa.

Kesäkukat talvehtimaan

Monet kesän kukat talvehtivat maakellarin olosuhteissa läpi talven ilman huolenpitoa. Mm. verenpisara, hortensia, muratti, runkoruusu ja pelargonia säilyvät useimmiten kellarissa talven yli.

Lisää vinkkejä maakellarin rakentamiseen liittyen löydät Omakotiliiton artikkelista.

Maakellarin rakentaminen on helppoa

Selkeät pystytysohjeet mitoituskuvineen, sekä puhelinneuvontamme takaavat onnistumisen.
Tee itse maakellari ja säilö kesän herkut talven varalle.