Maakellarin rakentaminen

Maakellarin rakentaminen – Tee se itse

Maakellarin rakentaminen on helppoa JR-Holvikellarin rakennussarjalla. Pakettiin oleellisena osana kuuluu pystytysohje, joka on tehty tee-se-itse-rakentajille. Mikäli rakennusvaiheessa herää kysyttävää, vastauksen löydät useimmiten puhelinsoiton päästä. Harkko on helppo muurata normaali laastisaumalla. Harkot muurataan puskusamoin ja pystysaumaan jäävä ura täytetään laastilla.

Maakellarin seinäharkko

Koko: 200x200x400 mm
Paino:18 kg
Menekki: 12 kpl/neliö
Puristuslujuus: 3 MN/neliö

Kuvan harkko on kuvattu ylösalaisin, jotta harkon rakenne kävisi selvemmin ilmi. Muurattaessa harkon avonainen puoli jää alapuolelle. Toimitetuista harkoista 1/10 on katkaisu-urallisia puolittamista varten.

Rakenne on vahva ja hengittävä

JR-Holvikellarin harkot on kehitetty ertyisesti maakellarin materiaaliksi. Harkot puristetaan seulotusta sorasta tehdystä maakosteasta betonista. Ne läpäisevät maan lämpöä ja kosteutta. Hengittävyyden ansiosta rakenteiden pintaan ei muodostu haitallista vesihelmeilyä, kuten esimerkiksi valettuun betonirakenteeseen. Valmista pintaa ei tarvitse rapata.

Maakellarin holvikaton edut

Holvimuodon etuja ovat hyvän ja maastoon luonnollisesti sulautuvan ulkonäön lisäksi helppo vesieristettävyys ja täytemaan säästö tasakattoiseen kellariin verrattuna. Lisäksi holvimuotoisessa rakenteessa ilmanvaihto toimii tasakattorakennetta huomattavasti paremmin.

Maakellarin kaariharkko

Perinteisesti maakellarin katon rakentaminen on ollut vaikeaa ja kallista. JR-Holvikaarielementeillä rakennettaessa ei tarvita aikaa vievää, vaativaa laudoitustyötä, eikä katolle tulevaa betonivalua.

JR-Holvikellari harkkosarjan sisältämät käsinladottavat holvikaarielementit ladotaan kahden työaikaisen tukipuun päälle, ja saumat täytetään laastilla. Holvikaarikatto on puristusrakenne, joka lujittuu tasaisesta maan paineesta. Muodostuva rakenne kestää raskastakin kuormitusta hyvin. Rakenteen hengittävyyden ansiosta sisäpinnat pysyvät kuivina.

Maakellari ja rakennuslupa

Maakellarin rakentamiseen ei yleensä tarvita rakennuslupaa vaan ns. toimenpidelupa riittää. Luvan tarve vaihtelee kunnittain, ja se kannattaakin selvittää paikalliselta rakennusviranomaiselta ennen rakentamisen aloittamista.


JR-Holvikellarin maakellarin rakentaminen – vaiheet

1. Pohjatyöt ja salaojitus

Kellarin rakennuspaikan kaivuutöiden jälkeen, tehdään tiivistetylle sora-alustalle raudoitettu betoniantura.

Alinta harkkokerrosta varten anturaan asennetaan tartuntateräkset.

2. Seinien muuraus ja pilarit

Seinät muurataan laastisaumalla. Vaakasaumoihin asennetaan teräkset. Tukimuurien päihin valetaan pilarit, jotka vahvistetaan teräksillä. Isoimmissa malleissa tehdään vahvistuksia myös seinille.

3. Oviaukot, poistot ja tukipuut

Oviaukon yläreuna tehdään valamalla lautojen avulla.

Rakenteeseen tehdään tarvittavat läpiviennit ilmastoinnille.

Työaikaiset tukipuut kootaan mittakuvan mukaisesti.

4. Holvikatto

Holvikaarielementit ladotaan tukipuiden varaan.

Saumoihin taivutetaan teräkset ja saumat täytetään huolellisesti laastilla

5. Viimeistely

Kun holvikaton muuraus on valmis, valetaan holvikaton ja harkkoseinän liitosvalu. Rakenne eristetään ohjeiden mukaisesti ja täytetään maalla ja tukipuut poistetaan.

Maakellarin julkisivun näkyvät osat voidaan pinnoittaa esim. rouhepinnoitteella. Ovet kiinnitetään puukiiloja ja nauloja käyttäen.

maakellari

Maakellari nousi mamman puutarhaan

Kotipuutarha-lehden Mama’s Garden-blogissa, pääset seuraamaan, kuinka Torikauppias-kellarin pystytys eteni. Käy tutustumassa kellaripostauksiin täällä.

Kuva: Mama’s Garden

Heräsikö kysymyksiä kellarin rakentamisesta?

Mikäli kaipaat apua kellarin rakentamiseen liittyvissä asioissa, autamme mieluusti. Soita tai lähetä viestiä.

Tee – se – itse -maakellari